Press "Enter" to skip to content

Musik och dans

Musik och dans

Tycker du om musik och dans? Då är du inte ensam. Det är två olika konstnärliga uttryck som många människor tycker om att ägna sig åt, både på hobbynivå och på ett professionellt plan. Det kan kännas skönt rogivande eller energiskt och kraftfullt att lyssna på en riktigt bra låt eller svänga loss i en härlig dans. I Sverige finns det många olika typer av musik- och dansstilar. Vissa har funnits i landet under lång tid medan andra är nya i den svenska kulturen. Musik och dans är två uttryckssätt som förmodligen alltid kommer att fortsätta utvecklas på ett levande och dynamiskt sätt.

Musik och dans från Frankrike

Inom många olika konstnärliga uttryck inspireras man av andra utövare. Precis som åtskilliga andra länder har Sverige vid flera tillfällen haft en förkärlek för den franska kulturen. Det började troligtvis någon gång på 1700-talet när Gustav den tredje styrde Sverige, för han var nämligen en äkta frankofil och lät den svenska kulturen påverkas i stor utsträckning. Gustav den tredje tog bland annat in fransk musik och dans till hovet, vilket betraktades som ett tecken på hög klass. Det sägs till och med att denna kung gick sitt öde till mötes till tonerna av fransk klassisk musik, vilket har blivit något av en vandringssägen.

De flesta känner till hur Gustav den tredje dog. Han blev skjuten under en maskeradbal som han själv var värd för, närmare bestämt på Kungliga Operan i Stockholm. Enligt ryktena spelades det klassiska stycket ”L’interrompie” just i stunden när skottet gick av. Lämpligt nog betyder det franska ordet ”avbruten” och det kan man sannerligen säga att Gustav den tredje blev. Denna historia är en viktig del av Sveriges kulturarv och betydelsen av den franska musiken spelar en stor roll. Gustav den tredje var kanske den första som tog in fransk konst i Sverige, men sedan dess har det kommit mycket musik och dans från den nationen.

Två svenska musiker

Många älskar musik och dans

Man kan alltså lugnt påstå att Sverige som land alltid har påverkats av andra länder och deras kultur. Sedan kung Gustav öppnade porten för annan europeisk musik har inflödet varit i det närmaste konstant. Idag finns det många svenska artister och band som har rönt stor framgång utomlands, vilket kanske beror på att musiken har influerats av många olika uttryck. En av de största artisterna som Sverige har är Robyn. Hon slog igenom som tonåring och har fortsatt att hålla hög kvalitet på sitt skapande genom alla år. Man kan se att både hennes musik och dans är inspirerad av amerikanska förlagor.

Robyn har varit aktiv så länge att det kan vara svårt att sammanfatta alla hennes verk som en enda helhet, men några tongivande strömningar går det att skönja. I hennes musik blandas både R & B, elektronisk musik och new age, vilket tillsammans skapar hennes unika stil inom musik och dans. En annan svensk kvinnlig musiker som också har låtit sig inspireras av många olika kulturella uttryck är Laleh. Hon slog igenom i början på 2000-talet och är en erkänd artist både i Sverige och utomlands. Laleh har själv sagt att hon är inspirerad av både gammal klassisk musik, klezmer från den judiska traditionen och svensk pop. Detta går att märka i hennes musik och dans under konserterna, där hon gärna leker med olika dansstilar som tillsammans med musiken skapar en fängslande upplevelse.

Då och nu

Musik och dans är en viktig del inom svenskt kulturliv. Till den mer traditionella svenska musiken räknas folkmusik som brukar framföras på fiol och dragspel. Det är dock sällan den musikstilen som folk tänker på när man pratar om svensk musik och dans, utan då går tankarna snarare till artister som Robyn, Laleh, Avicii och kanske det kultförklarade bandet ABBA. En sak som alla dessa musiker har gemensamt är att de har influerats av andra kulturella uttryck, till exempel från USA, Medelhavsområdet, Frankrike och andra europeiska länder. Gustav den tredje har stor betydelse för att Sverige fortfarande idag låter sig inspireras så mycket från andra länder, eftersom han kanske var den första som verkligen omfamnade en annan kultur.