Press "Enter" to skip to content

Foto och film

Foto och film

Mångfald är både viktigt och fruktbart för ett lands utveckling inom många områden. Vi människor är olika, kommer från olika förhållanden och kulturer och kan därför också ge olika perspektiv på verkligheten. Det här är viktigt inom allt från politik till populärkultur. Vad vore till exempel populärkulturella områden som foto och film utan mångfald? Förmodligen hade det inte funnits ett lika varierat utbud inom områdena som det finns idag. I Sverige har vi många begåvade yrkesmän och -kvinnor inom foto och film som kommer från ett annat land än Sverige. Här kan du läsa om några välkända personer inom detta område.

Foto och film – personer med utländsk bakgrund

Det finns många duktiga yrkesmän och -kvinnor inom foto och film i Sverige idag. Stora delar av de som lyfts fram i media är dock av svenskt ursprung, men vi får inte heller glömma alla duktiga personer med utländskt ursprung eller påbrå. Trinidad Carrillo är en svensk fotograf med peruanskt ursprung. Hon flyttade till Sverige som tolvåring. Idag reser hon ofta mellan sin hemstad Göteborg och sin förra hemstad Lima för att fotografera och på så sätt väva samman dessa platser. Aida Chehrehgosha är en fotograf som föddes i Teheran i Iran. I hennes verk blandas till exempel våld och hat med komiska inslag.

Även inom film har Sverige många utlandsfödda yrkesmän och -kvinnor, såväl vad gäller regissörer och producenter som skådespelare. Namnet Josef Fares känner säkert många igen. Han kommer ursprungligen från Beirut i Libanon, och har regisserat filmer som Jalla Jalla och Zozo. Bland skådespelare hittar vi exempelvis Josef Fares bror Fares Fares, men också Michalis Koutsogiannakis som föddes i Grekland. Han har medverkat i filmer som Stieg Larsson-triologin, Tusenbröder II och nu senast En underbar jävla jul. Förutom kända personer inom foto och film finns det också många populärkulturella verk idag som på olika sätt tar upp ämnet mångfald i sin handling.

Filmer och foton som representerar mångfald

Foto och film som behandlar mångfald

Att ha mångfald som ett huvudtema eller handling i foto och film är inte ovanligt. I Sverige finns det många exempel på det. Inte minst idag när flyktingfrågan står i centrum inom politiken väljer många fotografer att behandla detta ämne. I Albert Wikings utställning på Fotografiska museet i Stockholm behandlar han mångfald i form av porträtt och berättelser från flertalet välkända ansikten som alla kommer från olika länder, kulturer och sociala förhållanden. Här finns allt från Dalai Lama till Zara Larsson representerade. Förutom mångfald vad gäller etnicitet finns det flera fotografer vars teman är mångfald i form av genus och olika funktionsvarianter med mera.

Många välkända filmer från Sverige behandlar området mångfald, och inte minst vad gäller etnicitet i Sverige. Förortsungar (2006) av Ylva Gustavsson och Catti Edfledt och Se upp för dårarna (2007) av Helena Bergström är två exempel på filmer som behandlar mångfald. Det finns dessutom tv-serier där mångfald står i centrum. Ett bra exempel är Det nya landet (2000) som finns i fyra delar. Huvudrollerna i serien är Mike Almayehu och tidigare nämnda Michalis Koutsogiannakis. Att mångfald är ett återkommande tema inom svenskt foto och film är det ingen frågan om.

Mångfald inom annan populärkultur

Det finns många exempel inom foto och film där mångfald är en central del, både vad gäller etnicitet och övriga sociala grupper som är en del av mångfaldsfrågan, så som genus och kön, funktionsvarianter och ålder med mera. Det är dock inte bara inom foto och film som mångfalden spelar en stor roll – även inom annan konst och musik är många gånger mångfald och etnicitet viktiga frågor. Svensk rap är ett tydligt exempel på detta. Artister och grupper som Latin Kings, Ken, Ison & Fille och Erik Lundin har många gånger rappat om mångfald och etnicitet, samt hur det är att som en person med utländskt ursprung bo och verka i Sverige.